Cred
că toţi am folosit migdalele, fie în diferite preparate culinare, fie trase în
ciocolată, fie la o bere, alături de alte seminţe.
Dar
câţi dintre noi, românii, ştim de unde provin migdalele, cum arată pomul care
le produce, cum ajung la noi?
Întâmplător,
am găsit pe internet articolul O ZI LA RECOLTAT MIGDALE: din care am ales
câteva fragmente, care după părerea mea răspund la întrebările de mai sus.
Autoarea
articolului “spune” în imagini cum, în insulele Canare, mai exact
în nordul insulei La Palma se recoltează migdalele, cum se “jumulesc” copacii,
cum se curăţă migdalele şi cum se
tratează până ajung să se consume.
16.
Am să vă spun pe scurt cum se cultivă
migdalele. De multe ori, acestea sunt asimilate nucilor, când, de fapt ele sunt sâmburi. Ca
dimensiune şi formă migdalele se aseamănă cu piersicile.
La
sfârşitul lunii ianuarie, migdalii încep să înflorească, incredibil de frumos…
totul în alb şi roz.
pe insulă migdalii înfloresc alb, roz-pal şi roz-aprins
se formează fructele - catifelate – ovale păroase cu un sâmbure în interior
Rrecoltele de pe insulă sunt
întotdeauna bogate. Mai ales în partea
de nord. În luna februarie are loc un
festival renumit care sărbătoreşte
migdalele. Peisajul este incredibil de frumos - o mare alb-roz de copaci
în floare, căruţe frumos decorate şi
oameni în costume populare ... La începutul lunii iunie, copacii arată aşa déjàAici, fructele verzi, gata formate
Frunzişul copacilor cade în luna august – trucul naturii – să nu cheltuiască energia cu frunzişul ci doar cu fructele. La începutul lunii septembrie cojile fructelor coapte încep să plesnească. Pe fundal, o pisică albă, deosebit de frumoasă şi decorativă.
Curăţate
Cum se curăţă vă voi spune ceva mai târziu. Aici se văd câteva migdale. Pe La Palma creşte o varietate foarte veche de migdale care este uşor de identificat – sâmburii sunt aspri şi plaţi şi pe ei se vede litera Y. Vizibilă în mod clar. Vedeţi? La al doilea sort fructele sunt mai rotunde, mai netede şi mai mici.
Aici, fără pieliţe se vede chiar mai clar.
Thomas a pregătit deja uneltele pentru
recoltare. Acestea constau într-un băţ lung de 4 m şi o prelată de mari
dimensiuni. Prelata este plasată în jurul pomului iar cu băţul se bat migdalele
pentru a fi date jos din pom. O muncă grea şi obositoare, să loveşti ramurile
cu băţul, iar fructele trebuiesc adunate de pe o rază mare în jurul copacului.Bătutul migdalelor nu este întotdeauna uşor, unele fructe parcă sunt “sudate” de ramuri.
migdalele cad pe prelată
se adună toate într-un teanc mare. Acum trebuiesc sortate.
aceste migdale se curăţă de coaja uscată
Cele care nu pot fi curăţate de pericarp cu mâinile, se depozitează separate.
Vor trebui să fie puse la macerat în apă, apoi curăţate manual
Tomas bate acum cu un băţ pe de altă parte,Aici panta fiind peste 40 °, este foarte dificil de a se recolta deoarece toate se rostogolesc
Cerşetorii
Iată cât de multe s-au adunat. Suficient pentru astăzi
curăţate
Insulele Canare pe locul patru în lume pentru
frumusetea apusurilor de soare. Astăzi vă ofer un apus de soare