este ora...


Flash Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com

sâmbătă, 1 octombrie 2011

UTILIZAREA ŞI PROPRIETĂŢILE AGRIŞELOR (COACĂZELOR)


Articol tradus de aici
Suculent,  rotund şi frumos, este printre cele mai nobile fructe. Dungat  ca un caftan este îndată recunoscut! De culoare verde; culoarea primăverii şi a verii.
Chiar dacă uneori pare decolorat, tot frumos este!
Boabele coacăzelor sunt bogate în suc.
Creşte în tufe cu ţepi ascuţiţi.
Coacăzul mai este cunoscut sub numele de viţa de vie a nordului.
O lungă perioadă de timp, în Rusia, coacăzele au fost cele mai populare fructe. Mai sunt cunoscute şi sub numele de agrişe (iar în Bucovina şi nordul Moldovei sub numele pe pomuşoară).
Agrişele cresc din China până-n Caucaz şi din Africa de nord şi până-n California.
De mare popularitate s-au bucurat în Anglia, unde creşte şi specia cu boabele cele mai mari.Din agrişe se pot face dulceţuri şi gemuri foarte bune, iar datorită gustului acru, specific fructelor de pădure se folosesc la sosuri pentru mâncăruri din carne şi peşte.

Agrişele, fructe gustoase şi sănătoase, cu proprietăţi terapeutice, sunt utilizate în anemie, pentru detoxifierea intestinelor şi ca stimulator al bilei.
Raportul potasiu/natriu din agrişe de 11/1, determină proprietăţile sale descongestionante.

Agrişele conţin: zahăr (14%), acizi organici, pectine, taninuri, cupru, fier, fosfor, vitaminele B,C, P; caroten.
Datorită conţinutului bogat, agrişele erau utilizate pe scară largă în medicina populară pentru a trata diverse suferinţe şi boli.

Se obţine un suc foarte bun din agrişe bine coapte, clătite de câteva ori cu apă, pasate şi amestecate cu apă în proporţie de 1:2.
Sucul este folosit ca tonifiant precum şi pentru normalizarea metabolismului. Au proprietăţi uşor laxative, diuretice şi coleretice, de aceea sunt recomandate persoanelor care suferă de boli ale rinichilor, vezicii urinare şi ficatului.
Sucul de agrişe amestecat cu miere este util în anemie, erupţii pe piele, hemoragii frecvente. De asemenea, stimulează excreţia de săruri de metale grele şi ameliorează efectele radiaţiilor asupra persoanelor expuse, ajută la eliminarea radionuclizilor.

Fructele de coacăze sunt utilizate pe scară largă în nutriţia clinică pentru tulburări metabolice. Se utilizează de asemenea în tratarea bolilor tractului gastro-intestinal, în special pentru constipaţie cronică şi gastroenterocolite. Este, de asemenea utilizat pentru boli de rinichi şi vezica urinară.

Fructele coapte, datorită prezenţei serotoninei au proprietăţi antitumorale.
Sunt valoroase pentru întărirea vaselor de sânge.
Pot fi utilzate atât în stare proaspătă cât şi prelucrate sub formă de gemuri, jeleuri şi sucuri.
Au efect răcoritor, diuretic, coleretic, hemostatic, antiinflamator şi favorizează acţiune de refacere.
Agrişele sunt utilizate în stare proaspătă şi sub formă de decoct pentru hipovitaminoză, deficit de fier, fosfor, gastroenterocolite, edem, hemoragii.