Această dulceaţă este pentru iubitorii de arome rafinate
şi neaşteptate! Prin urmare, se prepară o porţie mică pentru început, probaţi,
iar apoi puteţi găti şi mai mult.
500g miez de ardei de o singură culoare (sau rosu, sau
galben), se înlătură seminţele, se spală, se taie pe lungime în 4 bucăţi şi se
taie în fâşii subţiri în grosime de aproximativ un inch (aprox. 2,5 cm).
Se pun într-o tigaie.
Se adaugă 250g de zahăr
120 de grame de oţet aromat (am facut cu busuioc, de de
lămâie de 9%, cred că va merge şi de mere)
1 / 2 linguriţă de sare
o inguriţă de rozmarin uscat
o foaie de dafin.
Din momentul când a început să fiarbă se lasă timp de aproximativ 20 de minute, fără a
interveni, doar agitând oala, şi asigurându-vă că ardeii nu s-au caramelizat
prea tare. De îndată ce tot oţetul s-a evaporat şi a rămas un sos ca un sirop gros, se adaugă 1 / 3 de linguriţă cu un amestec de piper, sau pur şi simplu piper
negru.
Se pune la
frigider şi se serveşte cu carne sau ficat.
De exemplu cu acest pateu:
300g ficat de pui
se fierbe în apă sărată cu piper, până când se înmoaie, se dă apoi de trei ori
prin maşina de tocat sau blender. Se amestecă cu un pahar de smântână proaspătă (sau 100g
unt frecat cremă în prealabil şi amestecat lingură cu lingură în ficat), se
adaugă o linguriţă de coniac, şi nucşoară. Se rulează apoi în folie alimentară
în formă de cârnat şi se pune în frigider să se întărească.
Dintr-o felie de pâine de secară se decupează o canapea cu
o matriţă, se freacă cu un căţel de usturoi tăiat în două (mirosul să fie abia
simţit). Deasupra se pune o felie de pate şi o grămăjoară de dulceaţă de ardei.