este ora...


Flash Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com

sâmbătă, 28 iulie 2012

COCKTAILUL MOHITO ȘI HEMINGWAY






Mojito este un cockteil tradițional cubanez, care a devenit popular la sfârșitul anilor 1980.




Locul de naștere al faimosului cocktail se pare a fi La Bodeguita del Medio
- un restaurant-bar tipic din Havana (Cuba) care l-a   pregătit în barul său  la deschidere, în anul 1942.

La Bodeguita del Medio  este o destinaţie turistică faimoasă din cauza personalităților care au frecventat-o și în special a scriitorului Ernest Hemingway.

Pereţii celebrului  bar sunt acoperiți cu imagini, postere şi autografe.

O multime de imagini se găsesc în bar: Hemingway pe iahtul  Pilar,

Hemingway cu sotia sa Maria Welsh,

cu Fidel,

 cu pescarii, cu actori, poeţi, compozitori, sărbătorind Premiul Nobel, la bibliotecă, în fotoliul său favorit, cu o undiță, sau cu un pahar de rom în mână.

Mulţi contemporani celebri ai lui Hemingway au vizitat barul: actorul australian Errol Flynn Leslie Thomson și  Harry Cooper. Semnătura politicianului chilian El Salvador Allende este înrămată și pusă sub sticlă. Muhammad Ali, Benny More, Pablo Neruda, Francis Ford Copolla şi mulți alții au  iubit acest loc. Aceştia au semnat  pe peretii barului, lăsând dorinţele lor şi mulțumirile  pentru momentele  plăcute şi cel mai bun Mojito din lume.
Un bun cunoscător și fan al băuturilor  bune, Hemingway a încercat mai întâi Mojito aici. Autorul a declarat că, în opinia sa adevăratul mojito a fost făcut exact aici  şi a confirmat prin scris pe peretele  barului  "Mi mojito en la Bodegita".

Un tânăr barman a dublat cantitatea de rom din  reteta clasica special pentru scriitor, şi a numit-o ” Double Papa”.
Astăzi mojito, băutura favorită a lui Ernest Hemingway, se regăsește pe listele de meniu din întreaga lume, fiind un cocktail popular și foarte apreciat pe căldură.

Un Mojito se prepară tradițional din cinci ingrediente: rom, zahăr (sau suc de trestie de zahăr), limetă, sifon și rămurele de mentă proaspătă.

Combinația dintre aroma și dulceața  citricelor  și mentă maschează discret gustul puternic al alcoolului, iar gheața îi conferă un plus de răcoare, transformându-l într-un cocktail popular de vară.

Etimologia numelui de mojito nu pare a fi pe deplin lămurită– unii sunt de părere că provine de la mojo (un sos cubanez din ulei și suc de lămâie folosit la prepararea mâncărurilor) alții susțin că ar proveni de la cuvântul spaniol mojado (ud).
"Finca Vigia"
Astăzi Havana Bodeguita bar, precum şi ferma scriitorului "Finca Vigia" (unde  el a creat "Bătrânul şi marea") sunt  vizitate de milioane de turiști, care doresc  să ”atingă”  ambianţa în care marele scriitor a lucrat şi a creat romanele sale cele mai bune inspirate de Cuba .