este ora...


Flash Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com

joi, 20 octombrie 2011

miercuri, 12 octombrie 2011

DESPRE MIGDALE


Cred că toţi am folosit migdalele, fie în diferite preparate culinare, fie trase în ciocolată, fie la o bere, alături de alte seminţe.
Dar câţi dintre noi, românii, ştim de unde provin migdalele, cum arată pomul care le produce, cum ajung la noi?
Întâmplător, am găsit pe internet  articolul  O ZI LA RECOLTAT MIGDALE:  din care am ales câteva fragmente, care după părerea mea răspund la întrebările de mai sus.
Autoarea articolului  “spune”  în imagini cum, în insulele Canare, mai exact în nordul insulei La Palma se recoltează migdalele, cum se “jumulesc” copacii, cum se curăţă  migdalele şi cum se tratează până ajung să se consume. 

16. Am  să vă spun pe scurt cum se cultivă migdalele. De multe ori, acestea sunt asimilate  nucilor, când, de fapt ele sunt sâmburi. Ca dimensiune şi formă migdalele se aseamănă cu piersicile.
La sfârşitul lunii ianuarie, migdalii încep să înflorească, incredibil de frumos… totul în alb şi roz.
pe insulă migdalii înfloresc alb, roz-pal şi roz-aprins
se formează fructele - catifelate – ovale păroase cu un sâmbure în interior
Rrecoltele  de pe insulă sunt întotdeauna  bogate. Mai ales în partea de nord. În luna februarie are loc un  festival renumit care sărbătoreşte  migdalele. Peisajul este incredibil de frumos - o mare alb-roz de copaci în  floare, căruţe frumos decorate şi oameni în costume populare ... La începutul lunii iunie, copacii arată aşa déjà
Aici, fructele  verzi, gata formate
Frunzişul copacilor cade în luna august – trucul naturii – să nu cheltuiască energia cu  frunzişul   ci  doar  cu fructele. La începutul lunii septembrie cojile fructelor coapte încep să plesnească. Pe fundal, o pisică albă, deosebit de frumoasă şi decorativă.
 Şi după 2-3 săptămâni, copacul arată aşa: pericarpul uscat al fructelor ajunse la maturitate se desprinde de sâmbure
Apoi, fructele sunt culese
Curăţate
Cum se curăţă vă voi spune ceva mai târziu. Aici se văd câteva migdale. Pe La Palma creşte o varietate foarte veche de migdale care este uşor de identificat – sâmburii sunt aspri şi plaţi  şi pe ei se vede litera Y. Vizibilă în mod clar. Vedeţi? La al doilea sort fructele sunt mai rotunde, mai netede şi mai mici.
 Aici, fără pieliţe se vede chiar  mai clar.
Thomas a pregătit deja uneltele  pentru recoltare. Acestea constau într-un băţ lung de 4 m şi o prelată de mari dimensiuni. Prelata este plasată în jurul pomului iar cu băţul se bat migdalele pentru a fi date jos din pom. O muncă grea şi obositoare, să loveşti ramurile cu băţul, iar fructele trebuiesc adunate de pe o rază mare în jurul copacului.
Bătutul migdalelor nu este întotdeauna uşor, unele fructe parcă sunt “sudate” de ramuri.
migdalele cad pe prelată
se adună toate într-un teanc mare. Acum trebuiesc sortate.
aceste migdale se curăţă de coaja uscată





Cele care nu pot fi curăţate de pericarp cu mâinile, se depozitează separate. Vor trebui să fie puse la macerat în apă, apoi curăţate manual
Tomas bate acum cu un băţ pe de altă parte,
Aici panta fiind peste  40 °, este foarte dificil de a se recolta deoarece  toate se rostogolesc
 Iată déjà câte s-au adunat

Cerşetorii
Iată cât de multe  s-au adunat. Suficient pentru astăzi
curăţate
 Insulele Canare pe locul patru în lume pentru  frumusetea apusurilor de soare. Astăzi vă ofer un apus de soare


Cinci minute mai târziu era deja întuneric. Trăim în nori


sâmbătă, 1 octombrie 2011

UTILIZAREA ŞI PROPRIETĂŢILE AGRIŞELOR (COACĂZELOR)


Articol tradus de aici
Suculent,  rotund şi frumos, este printre cele mai nobile fructe. Dungat  ca un caftan este îndată recunoscut! De culoare verde; culoarea primăverii şi a verii.
Chiar dacă uneori pare decolorat, tot frumos este!
Boabele coacăzelor sunt bogate în suc.
Creşte în tufe cu ţepi ascuţiţi.
Coacăzul mai este cunoscut sub numele de viţa de vie a nordului.
O lungă perioadă de timp, în Rusia, coacăzele au fost cele mai populare fructe. Mai sunt cunoscute şi sub numele de agrişe (iar în Bucovina şi nordul Moldovei sub numele pe pomuşoară).
Agrişele cresc din China până-n Caucaz şi din Africa de nord şi până-n California.
De mare popularitate s-au bucurat în Anglia, unde creşte şi specia cu boabele cele mai mari.Din agrişe se pot face dulceţuri şi gemuri foarte bune, iar datorită gustului acru, specific fructelor de pădure se folosesc la sosuri pentru mâncăruri din carne şi peşte.

Agrişele, fructe gustoase şi sănătoase, cu proprietăţi terapeutice, sunt utilizate în anemie, pentru detoxifierea intestinelor şi ca stimulator al bilei.
Raportul potasiu/natriu din agrişe de 11/1, determină proprietăţile sale descongestionante.

Agrişele conţin: zahăr (14%), acizi organici, pectine, taninuri, cupru, fier, fosfor, vitaminele B,C, P; caroten.
Datorită conţinutului bogat, agrişele erau utilizate pe scară largă în medicina populară pentru a trata diverse suferinţe şi boli.

Se obţine un suc foarte bun din agrişe bine coapte, clătite de câteva ori cu apă, pasate şi amestecate cu apă în proporţie de 1:2.
Sucul este folosit ca tonifiant precum şi pentru normalizarea metabolismului. Au proprietăţi uşor laxative, diuretice şi coleretice, de aceea sunt recomandate persoanelor care suferă de boli ale rinichilor, vezicii urinare şi ficatului.
Sucul de agrişe amestecat cu miere este util în anemie, erupţii pe piele, hemoragii frecvente. De asemenea, stimulează excreţia de săruri de metale grele şi ameliorează efectele radiaţiilor asupra persoanelor expuse, ajută la eliminarea radionuclizilor.

Fructele de coacăze sunt utilizate pe scară largă în nutriţia clinică pentru tulburări metabolice. Se utilizează de asemenea în tratarea bolilor tractului gastro-intestinal, în special pentru constipaţie cronică şi gastroenterocolite. Este, de asemenea utilizat pentru boli de rinichi şi vezica urinară.

Fructele coapte, datorită prezenţei serotoninei au proprietăţi antitumorale.
Sunt valoroase pentru întărirea vaselor de sânge.
Pot fi utilzate atât în stare proaspătă cât şi prelucrate sub formă de gemuri, jeleuri şi sucuri.
Au efect răcoritor, diuretic, coleretic, hemostatic, antiinflamator şi favorizează acţiune de refacere.
Agrişele sunt utilizate în stare proaspătă şi sub formă de decoct pentru hipovitaminoză, deficit de fier, fosfor, gastroenterocolite, edem, hemoragii.