Articol tradus de aici
Suculent, rotund şi frumos, este printre cele mai nobile
fructe. Dungat ca un caftan este îndată
recunoscut! De culoare verde; culoarea primăverii şi a verii.
Chiar dacă
uneori pare decolorat, tot frumos este!
Boabele coacăzelor
sunt bogate în suc.
Creşte în tufe
cu ţepi ascuţiţi.
Coacăzul mai
este cunoscut sub numele de viţa de vie a nordului.
O lungă
perioadă de timp, în Rusia, coacăzele au fost cele mai populare fructe. Mai sunt
cunoscute şi sub numele de agrişe (iar în Bucovina şi nordul Moldovei sub
numele pe pomuşoară).
Agrişele cresc
din China până-n Caucaz şi din Africa de nord şi până-n California.
De mare
popularitate s-au bucurat în Anglia, unde creşte şi specia cu boabele cele mai
mari.Din agrişe se
pot face dulceţuri şi gemuri foarte bune, iar datorită gustului acru, specific
fructelor de pădure se folosesc la sosuri pentru mâncăruri din carne şi peşte.
Agrişele,
fructe gustoase şi sănătoase, cu proprietăţi terapeutice, sunt utilizate în
anemie, pentru detoxifierea intestinelor şi ca stimulator al bilei.
Raportul potasiu/natriu
din agrişe de 11/1, determină proprietăţile sale descongestionante.
Agrişele conţin:
zahăr (14%), acizi organici, pectine, taninuri, cupru, fier, fosfor, vitaminele
B,C, P; caroten.
Datorită conţinutului
bogat, agrişele erau utilizate pe scară largă în medicina populară pentru a
trata diverse suferinţe şi boli.
Se obţine un
suc foarte bun din agrişe bine coapte, clătite de câteva ori cu apă, pasate şi
amestecate cu apă în proporţie de 1:2.
Sucul este
folosit ca tonifiant precum şi pentru normalizarea metabolismului. Au proprietăţi
uşor laxative, diuretice şi coleretice, de aceea sunt recomandate persoanelor care
suferă de boli ale rinichilor, vezicii urinare şi ficatului.
Sucul de agrişe
amestecat cu miere este util în anemie, erupţii pe piele, hemoragii frecvente. De
asemenea, stimulează excreţia de săruri de metale grele şi ameliorează efectele
radiaţiilor asupra persoanelor expuse, ajută la eliminarea radionuclizilor.
Fructele de
coacăze sunt utilizate pe scară largă în nutriţia clinică pentru tulburări
metabolice. Se utilizează de asemenea în tratarea bolilor tractului
gastro-intestinal, în special pentru constipaţie cronică şi gastroenterocolite.
Este, de asemenea utilizat pentru boli de rinichi şi vezica urinară.
Fructele coapte,
datorită prezenţei serotoninei au proprietăţi antitumorale.
Sunt valoroase
pentru întărirea vaselor de sânge.
Pot fi utilzate
atât în stare proaspătă cât şi prelucrate sub formă de gemuri, jeleuri şi
sucuri.
Au efect
răcoritor, diuretic, coleretic, hemostatic, antiinflamator şi favorizează
acţiune de refacere.
Agrişele sunt
utilizate în stare proaspătă şi sub formă de decoct pentru hipovitaminoză,
deficit de fier, fosfor, gastroenterocolite, edem, hemoragii.