Reţeta tradusă de aici.
Prăjituri
cu gelatină am făcut de multe ori în primul rând pentru că sunt delicioase şi
în al doilea rând pentru că sunt uşor de preparat, dar crema acestui tort este
surprinzător de delicată. Am pregătit acest tort pentru a-90-a aniversare a mătuşii
Ana şi a “zburat” aşa de repede de pe masă că nici nu am reuşit să-l
fotografiez.
Solicitată
fiind să-l fac din nou, a doua oară l-am făcut puţin diferit. În curând va
trebui să-l fac din nou şi atunci voi schimba şi fotografiile.
Ingrediente
pentru 3 foi de blat:
O
lingură cu miere
3
ouă
3
linguri cu făină
O
lingurăţă cu bicarbonat de sodiu
Pentru
cremă:
400
ml smântână fermentată
2
plicuri cu zahăr vanilat
120
ml lichior de ouă (poate fi înlocuit cu orice lichior vă place, dar dacă sunt
şi copii, folosiţi doar miere)
5
foi de gelatină sau 10 g granule
Miere
după gust
250
ml frişcă
Preparare:
Mierea
se topeşte pe baia de aburi. Se bat ouăle şi se toarnă încet peste miere,
amestecând continuu.
Făina
se cerne împreună cu bicarbonatul de sodiu şi se pune în amestecul de miere cu
ou, amestecând bine.
Aluatul
este foarte lipicios. Se lucrează cu mâinile umede.
Se
împarte în 3 şi se coc într-o tavă rece, 3 foi, până capătă o culoare aurie.
Când blaturile s-au copt, se lasă să se răcească la temperature camerei.
Gelatina
se înmoaie în 5-6 linguri de apă, suc, vin (ce doriţi) şi se lasă până se
umflă, apoi se încălzeşte pe baia de abur până se dizolvă complet şi devine
transparentă.
Se păstrează la cald.
400
ml de smântână se bate frişcă cu zahărul
vanilat. Amestecând cu mixerul pe treapta cea mai mică de viteză se toarnă în
fir subţire lichiorul, apoi imediat şi gelatin topită.
Se
pune prima foaie în formă şi se unge cu frişcă amestecată cu miere după gust.
Frişca
bătută cu lichiorul şi gelatina se
toarnă peste blatul uns.
Se pune al doilea blat care se unge şi el cu frişcă
amestecată cu miere şi se decorează.
Cu
aceeasi cremă am făcut un tort de fructe
şi cum imi rămăsese o foaie de blat am uns-o cu mere rase amestecate cu afine.
Am pus cremă apoi am acoperit tortul cu jeleu
din suc de fructe de pădure în care se pun şi fructe.