Reteta luta de
aiciAnghinarea este o leguma perena originara din zona mediteraneana. In ultimii ani se gaseste si in magazinele noastre, numai ca putini dintre noi stim sa o preparam.
Materialul ce urmeaza isi propune sa ghideze primii pasi ai celor curiosi.
Se inmoaie anghinarele timp de 1 ora, in apa calda cu sare, ca sa se indeparteze murdaria dintre frunze. Se taie tulpina de la partea inferioara si se indeparteaza frunzele exterioare, tari, de la baza.
Se taie frunzele din varf, cieca 2-3 cm lungime.
Se indeparteaza, cu o foarfeca de bucatarie, varfurile frunzelor ramase.
Pentru a gati anghinarea, se foloseste o oala indeajuns de mare ca anghinarele sa incapa, asezate pe fundul ei intr-un singur strat. Se pune apa in oala, cat sa formeze un strat de 10 cm grosime. Se da in clocot, la flacara mare. Se adauga suc de lamaie si apoi anghinarele, astfel incat sa fie asezate pe fundul oalei. Se micsoreaza flacara. Se acopera oala si se fierbe anghinarea 30-40 de minute, pana ce frunzele se desprind usor iar baza anghinarei este frageda si dintii unei furculite o patrund usor. Se scurg anghinarele intr-o sita, tinute cu partea superioara in jos, astfel ca apa sa nu ramana prinsa intre frunze. Se pune deoparte pana se raceste un pic, cat sa poata fi manuita. Ca sa umpleti anghinarele gatite, se dau intr-o parte frunzele, cu grija sa nu se rupa. Se scot inimile racaind cu degetele, apoi tragand si rasucind. Se scobeste apoi cu o lingura. Se umplu anghinarele cu mixtura dorita, apoi se strang usor frunzele in sus, ca sa inchida umplutura. Se pun anghinarele pe o tava de copt si se dau la cuptor 10-15 minute, pana se incing bine. Se servesc imediat.