Reteta este de
aiciIngrediente: aluat fraged (clasica reteta de tarta sau crostata) facut din 200g faina, 100g unt, 80g, zahar un ou
umplutura:
100g smochine,100g nuca, 1,5 cl cognac (daca aveti armagnac, daca nu orice tip), 50 g unt, 80 g zahar, 25 g faina, vanilie, un praf de sare, 1 lingurita de scortisoara,3 albuse, 3 galbenuse.
Unt si faina pentru uns tava (eu am pus hartie de copt)
Procedam asa: Smochinele se lasa de seara pana a doua zi in apa calduta ! Se scurga bine in sita, apoi se usuca pe cat posibil cu hartie absorbanta! Se taie destul de grosolan se pun intr-un castron cu nuca (taiata tot mai grosolan , nu macinata) si cognacul! Se lasa castronul acoperit asa circa doua ore.Eu am preparat smochinele pentru portie dubla si s-au conservat in frigider in borcan inchis ermetic cam 10 zile!Deci daca pregatiti smochinele nu trebuiesc folosite in ziua respectiva.
Intre timp pregatim aluatul si-l dam la frigider. Operatiunea asta dureaza cateva minute, este extrem de simplu de facut mai ales pentru cine are un robot!Eu il fac manual dar tot in cateva minute.
Se intinde aluatul (eu direct pe hartie de copt, asa se aseaza in tava fara probleme)
si preparam umplutura in felul urmator:
Se bate untul spuma cu o treime din zahar (eu l-am impartit din ochi)apoi se adauga un praf de sare si scortisoara. Se adauga galbenusele unul cate unul albusele batute spuma cu restul de zahar. Se amesteca delicat cu miscari de jos in sus, se adauga faina, amestecul de smochine si nuci si de distribuie peste aluat.
Se da la cuptor la 180 de grade 50-60 de minute!
Dupa ce s-a racit putin am facut o glazura de ciocolata si am turnat deasupra.
N-am o reteta precisa de glazura, eu o fac cam din ochi punand intr-o craticioara la bain-marie ciocolata menaj, smantana pentru frisca, iar cand s-a topit ciocolata o bucatica de unt sa-i dea mai mult luciu! merge si un strop de esenta de rom.
Oricum cred ca fiecare are reteta de glazura de ciocolata preferata sau daca nu faceti ca mine.
Daca aveti copii sa nu va faceti probleme pentru cantitatea de cogniac folosita ca se evapaora complet la cuptor! Ramane doar aroma! Cine nu vrea totusi sa foloseasca alcool se poate aromatiza cu putina esenta de rom.