este ora...


Flash Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com

marți, 24 noiembrie 2009

CARPACIO DE CARACATITA


Reteta tradusa de aici


“Vreau să sugereze o modalitate de a pregăti caracatiţa. Nu este o reteta, ci mai degrabă o idee despre cum să se pregătească. Apoi, o puteţi folosi pentru salate, aperitive, sa o prajiti sau sa o coaceti. În mod eficient şi cu uşurinţă. Sper că vă veţi bucura”.

Ingrediente:

1 caracatiţă mare - care cântăreste mai mult de 1.300 de grame.
1 ceasca de ceai vin alb
condimente dupa dorinta (Eu o fac cu condiment Mediteraniene - oregano, cimbru, maghiran, rozmarin, salvie şi frunze de dafin)
sare şi piper alb dupa gust
1 sticlă goala de băuturi răcoritoare de 2 litri

Preparare:* Puneti caracatiţa spalata si curatata într-o cratiţă mare. Se toarnă vinul şi condimente şi se completează cu apă pentru a o acoperi. Acoperiti cu un capac, pentru a nu pluti in timpul fierberii. Se fierbe caracatita astfel pregatita, pana este gata. Caracatiţa in mod obisnuit este fiarta intr-un timp egal cu greutatea sa. Ex. o caracatita de 1,5 kg este fiarta in 1,5 ore. Eu, recunosc, doar aproximativ dupa o oră de la începerea fierberii incep sa verific periodic cu lama unui cutit infipta in partea mai groasă a unui tentacul. În cazul în care lama cutitului nu intampina rezistenta, înseamnă ca, caracatita este gata.
* Se taie gâtul sticlei, astfel încât să se obţină o formă cilindrică. Scoateţi caracatiţa din apa clocotită şi imediat indesati-o în sticlă după cum puteţi, ajutandu-va cu un cleste sau prosoape de bucatarie. Aveţi grijă să nu va ardeti!. Presati-o cu ceva greu şi se lasă să se răcească. Apoi, puneti-o în frigider şi se păstreaza acolo timp de cel puţin o zi înainte de servire.
* Caracatita a adoptat forma sticlei si s-a gelatinizat. Cu o foarfeca se taie sticla şi se îndepărtează de carne.
* Taiati-o în rondele subţiri şi serviti cu sosuri reci, cu salate, marinata, prăjită sau la gratar cu ulei si usturoi

Publicata pe blogul ”ВКУСНО С ЙОЛИ” de IOLANTA DELIBOZOVA