Reteta am gasit-o in limba romana
aici si mi s-a parut interesanta.
O delicatesă ungurească. Este un desert săţios şi bogat. Mulţi cunosc această bunătate, iar cei care nu, n-au decât să recupereze!
Ingrediente (pentru 12 porţii)
250 g cozonac
200 g gem de caise
Pentru partea cu lapte:
500 ml lapte
coaja răzuită a 1 lămâie
coaja răzuită a 1 portocală
esenţă de vanilie
Pentru partea cu gălbenuş de ou:5 gălbenuşuri
70 g zahăr
Pentru merele înăbuşite:600 g mere
30 g zahăr
sucul a 1 lămâie
sucul a 1 portocală
puţină scorţişoară măcinată
Pentru spumă:70 g zahăr
5 db albuşuri de ou
Mod de preparare1. Se unge o tavă de 23X33 cm şi se pune deoparte. Feliem cozonacul, iar feliile le punem într-un vas.
2. Punem laptele într-o oală, adăugăm cojile răzuite de lămâie şi portocală, esenţa de vanilie, apoi lăsăm la fiert.
3. După ce compoziţia dă în clocot, o turnăm peste feliile de cozonac.
4. Frecăm gălbenuşurile cu zahărul şi turnăm şi acest amestec peste cozonac.
5. Feliile de cozonac se amestecă bine cu laptele şi gălbenuşurile, apoi se aşază uniform în tava unsă.
6. Merele se curăţă, se taie şi se lasă la înăbuşit, la foc mic, împreună cu sucul de lămâie, de portocale, cu zahărul, respectiv cu scorţişoara.
7. Merele înăbuşite se pun deasupra cozonacului. Apoi tava se pune în cuptor, la 180 C, pentru 20 minute.
8. După ce s-a copt, ungem prăjitura cu gem de caise.
9. În final, pregătim spuma de ouă. Batem o spumă tare din albuşurile de ou, zahăr şi un dram de sare. Cu o lingură de lemn amestecăm gemul de caise cu spuma, astfel încât amestecul să iasă cu dungi.
10. Acum se întinde uniform spuma deasupra merelor, „ţuguiem” suprafaţa, după aceea presărăm zahăr praf, şi la o temperatură de 170 C, coacem prăjitura în 10 minute.
11. Prăjitura se poate servi feliată în pătrate.