este ora...


Flash Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com

luni, 28 septembrie 2009

BATOANE NANAIMO

Reteta tradusa de aici.

Batoanele Nanaimo (sau BNS pe scurt) sunt unul din deserturile preferate in Canada. Frumosul oraş Nanaimo, British Columbia, pretinde paternitatea acestor patrate, spunându-ne pe site-ul lor, că totul a început atunci când o gospodină din Nanaimo a intrat cu o reţetă pentru pătrate de ciocolată într-un concurs la o revista cu aproximativ 35 de ani în urmă. Ea a numit reteta " Batoane Nanaimo " şi atunci când ea a câştigat concursul, desertul ei a devenit popular în întreaga Canada, la fel si oraşul dupa care au fost numite. Fie că această poveste este adevărata sau nu, noi nu vom şti niciodată, dar ceea ce ştim este că aceste batoane sunt delicioase; un pătrat in trei straturi, cu un pic de bază, urmată de un strat de cremă pe baza de unt, deschisa la culoare, care este acoperit cu un strat neted de ciocolata.

Unt pentru uns o tava de 9 x 9 inch (23 x 23 cm).

Ingrediente:
Stratul de baza:
1 / 2 ceaşcă (1 stick) (113 grame) unt nesărat, la temperatura camerei
1 / 4 pahar (50 grame), zahăr alb tos
1 / 3 ceasca (30 de grame) cacao neîndulcita (eu folosesc olandeză-prelucrate)
1 ou mare, bătut
1 lingurita extract de vanilie pură
2 cesti (200 de grame) graham cracker crumbs
1 pahar (65 grame) de nucă de cocos (fie îndulcit sau neîndulcit)
1 / 2 pahar (50 grame), nuci sau Nuci de Pecan, grosolan tocat

Umplutura:

1 / 4 pahar (56 grame) unt nesărat, la temperatura camerei
2 - 3 linguri de lapte sau smântână
2 linguri de pulbere cremă de vanilie (Bird's) sau praf budinca de vanilie
1 / 2 linguriţă de extract de vanilie pură
2 cesti (230 grame) de zahăr pudră (cofetari sau glazură) de zahăr

Topping:

4 oz (115 grame) de ciocolata demidulce, tocata
1 linguriţă (14 grame) unt nesărat

Preparare:

Stratul de baza: Într-o cratiţă la foc mic, se topeste untul. Se amestecă cu zahăr şi cacao şi apoi, treptat se amesteca oul bătut. Se fierbe, amestecând constant, până când se îngroaşă amestecul (1 - 2 minute). Se ia de pe foc şi se amestecă extractul de vanilie, firimiturile de cracker graham, nuca de cocos, si nucile tocate. Presati amestecul în mod egal în tava unsa cu unt. Se acoperă şi se păstra la frigider până se intareste (aproximativ o oră).

Umplutura: Bateti untul cu un mixer. Adaugati ingredientele rămase. În cazul în care amestecul este prea gros se adăuga un pic mai mult lapte. Se întinde umplutura peste stratul de jos, se acopera şi se da la frigider până se intareste (aproximativ 30 de minute).

Stratul de sus: se topesc ciocolata si untul pe baia de abur. Turnati peste umplutura şi dati la frigider.
Pentru servire: Pentru a preveni craparea stratului de ciocolata, taiati folosind un cuţit ascuţit muiat in apa fierbinte si sters. Se aduce prajitura la temperatura camerei înainte de a o tăia.