este ora...


Flash Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com

marți, 29 septembrie 2009

TORT DE CIOCOLATA SI PORTOCALE


Reteta este tradusa de aici
Blatul:
pentru o tavă de tort de 24cm
130g unt, la temperatura camerei
200g zahăr tos
Coaja de la o portocala, fin rasa
3 oua
130ml de lapte
50g de cacao pudră
160g făină de patiserie
1 linguriţă bicarbonat de sodă
1 linguriţă praf de copt

Pentru insiropat tortul
100 ml suc de portocale, proaspat stors
1 lingura rom

Preparare:
Preincalziti cuptorul la 1800C. tapetati cu hartie de pergament o tava de tort de 24 cm.
Frecati untul cu zaharul pana devine spumos. Adaugati coaja de portocale si ouale, unul cate unul, amestecand dupa fiecare.
Intr-un bol separat cerneti impreuna cacaoa, faina, bicarbonatul si praful de copt.
Adaugati treptat in ametecul de oua. Adaugati laptele si amestecati bine. Puneti compozitia in tava de tort si coaceti 30-35 minute. Faceti proba cu scobitoarea.
Scoateti blatul din tava, scoateti hartia de pergament si lasati sa se raceasca. Taiati blatul in doua pe orizontala

Umplutura de branza si portocale *
2 ouă
2 gălbenuşuri de ou
75g de zahăr tos
120ml suc de portocale, stors proaspat
Coaja de la 2 portocale, fin rasa
Coaja de la o lamaie, fin rasa
30ml suc de lamaie, stoarsa proaspat
1 linguriţă. gelatină sub formă de praf
80g unt, cuburi
200 ml smântână pentru frisca

Intr-un bol larg amestecati ouale, galbenusurile si zaharul. Puneti bolul pe baia de abur si fierbeti amestecand continuu, pana se albeste si devine spumos, 1-2 minute. Adaugati sucul de portocale si coaja de portocale si de lamiae si continuati sa amestecati pana incepe sa se ingroase. Puneti gelatina la inmuiat in sucul de lamiae pentru cateva minute. Puneti-o la foc mic pana se topeste (fara sa fiarba) si amestecati-o cu branza dulce. Amestecati cu untul si frecati bine, pana se incorporeaza untul in branza cu gelatin. Daca e necesar treceti amestecul prin sita pentru a indeparta bucatile mai mari de coaja de portocale.
Acopertiti cu o folie alimentara, direct peste crema si lasati la frigider peste noapte.
A doua zi, chiar inainte de a asambla tortul, amestecati frisca batuta.

*Umplutura de branza cu portocale trebuie să fie pregătită cu o zi inainte, deoarece este nevoie de un pic mai mult timp pentru ca aceasta să se ingroase. Dar, se va îngroşa frumos, o dată ce este racita bine, chiar dacă aceasta nu arata promitator, ai încredere în mine:) Imediat înainte de a asambla tortul, puneti frisca în crema de branza şi umplutura dvs. este gata.

Umplutura de ciocolata cu aroma de portocale *

200g ciocolata neagra (70% cacao) cu aroma de portocale
2 ouă
2 gălbenuşuri de ou
100g zahăr tos
1 plic de zahăr vanilat (10g)
Coaja de la 2 portocale, fin rasa
100ml suc de portocale, proaspat stoarse
2 foi de gelatină
2 linguri lichior de portocale
150ml smântână pentru frisca

Ciocolata data pe razatoare (sau taiata marunt) se topeste pe baia de abur.
Se lasa deoparte. Intr-un bol separate se amesteca ouale, galbenusurile, zaharul si vanilia. Se adauga coaja de portocale si se pune pe baia de abur, amestecand pana se albeste si devine spumos. Se adauga ciocolata si se mai amesteca pea bur inca 3-4 minute.

Intre timp se pun foile de gelatin la inmuiat in apa rece. Odata ce s-a inmuiat gelatin, se toarna sucul de portocale peste ea si se pune la foc mic sa se dizolve. Turnati-o in amestecul de ciocolata . Adaugati lichiorul si mai lasati pe foc 2 minute. Luati de pe foc si, daca este nevoie treceti amestecul prin sita. Lasati sa se racesca complet si adaugati frisca batuta.

*Puteti, de asemenea prepara crema cu o zi inainte. Cand este inca calda se acopera direct pe suprafata de ciocolata cu folie alimentara pentru a preveni formarea unei cruste. Lasati la frigider peste noapte. A doua zi, cu o jumatate de ora inainte de a asambla tortul, scoateti-o din frigider si lasati sa se moaie putin. Daca este necesar, bateti-o cu un mixer si asa se va muia mai repede. Apoi incorporate frisca batuta si umplutura este gata.

Asamblare:
Asezati pe platoul de servit o jumatate de blat si puneti inelul tavii. Insiropati cu cateva linguri din amestecul de suc de portocale si rom si puneti deasupra crema de ciocolata cu aroma de portocale. Insiropati cu grija cealalta jumatate de blat si asezati-o peste umplutura. Dati tortul la frigider pentru putin timp pentru a se intari crema, scoteti inelul si imbracati tortul cu crema de branza si portocale, decorate cu carlionti de ciocolata. Tineti la frigider inainte de servire.